Sunday, 4 August 2013

aiims staff nurse exam questions

11:06

STAFF NURSE EXAM MODEL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Who is the father of cytology ?

a)Robert koch
b)Robert Hook
c)Robert Boil
d)Rudolph virchow
Answer

2. An iron chelating agent is ?

a) Desmopressin
b) Defleroxamine
c) Deronimissis
d) Dexamethazohme

3. Hypovolemic phase of burns lasts for ?


a) 27-84
b) 72-84
c) 48-72
d) 27-48

4.Study of cell is known as ?

a)Cytology
b)Cetology
c)Histology
d)Myology
www.staffnursevacancy.com
5. Painful micturition is called ?

a) Pyuria
b) Anuria
c) Snuria
d) Dysuria

6.Fear of height ?

a) Acrophobia
b) Agraphobia
c) Osmophobia
d) Homophobia

7.The test used to detect typhoid bacillus ?

a) UDRL
b) BCG
c) VDRL
d) Widal test

8.Green leafy vegetable is a rich source of ?

a) Vitamin A
b) Vitamin B
c) Vitamin C
d) Vitamin D
Answer

9.Persistence of foramen ovale leads to ?

a) MOF
b) ASD
c) PDA
d) TOF

10. Pregnancy mask is ?

a) Linea Niagara
b) Erythema
c) Decidua
d) Cholasma

11.The positon in which a patient with dyspnoea should be placed is ....?

a) Orthopneic
b) Prone
c) Supine
d) Sims

12. Normal pH of the arterial blood is.....?

a) 7.45
b) 7
c) 7.80
d) 7.30

13. At one year of age height of child is....?

a)  45 cm
b) 100 cm
c) 75 cm
d) 150 cm

14. Absence of parasympathetic ganglion with in the muscle wall of intestine is called ....?

a) Hirschsprungs disease
b) Diverticulem
c) Paralytic ileus
d) Intuculiya

15. Human foetus has coat of hair called as ....?

a) Fur
b) Scutes
c) Libids
d) Lanugo

16. Temperature of neonates should be checked from which route ?

a) Groin
b) Rectum
c) Axilla
d) Mouth

17. Rickets is caused by which vitamin deficiency ?
   
a) Calciferol
b) Ascorbic acid
c) Folic acid
d) Nicotinic acid
Answer

18. 1 ml is equal to ....?

a) 5 drops
b) 10 drops
c) 15 crops
d) 20 drops

19. Malaria is caused by ......?

a)  Culex mosquito
b)  Anopheles mosquito
c)  Ades mosquito
d)  Mansonoides

20. Normal duration second stage of labour is ....?

a) 2 hr
b) 4 hr
c) 6 hr
d) 1 hr

21. Myopia is a defect of eye can be corrected by using ......lens ?

a) Convex
b) Cylindrical
c) Concave
d) None of the above

22. Most common cause of UTI is .... ?

a) Ecoli
b) Staphylococcus
c) Streptococcus
d) Pneumococcus

23. Richest dietary source vitamin D is .......... ?

a) Sun light
b) Fish liver oil
c) milk 
d) Egg

24. Housefly transmits all of the following diseases except ?

a) Yellow fever
b) Cholera
c) Typhoid
d) Dysentery

25. When there is two nurses doing  CPR , What is the radio of cardiac compression to ventilation 

a) 50:2
b) 5:1
c) 6:2
d) 1:5

26.A mineral that is required for the formation of thyroxine ?
  
a) Sodium
b) Talium
c) Iron,
d) Iodine

27. Snellen chart is used for measure ........?
a) vision
b) hearing 
c) smell
d) touch 

j



Click here for Previous staff nurse exam question paper












ANSWERS
1.b 
2.b
3.c
4.a
5.d
6.a
7.d
8.a
9.b
10.d
11.d
12.d
13.c
14.a
15.d
16.b
17.a
18.c
19.b
20.a
21.c
22.a
23.b
24.a
25.b
26.d
27.a

Written by

wish you good luck.

1 comments:

  1. PGDM programs from the top MBA schools in Mumbaicompromise you a cavernous insight into the creation of business and management and train you for focused job roles in multinational companies.

    ReplyDelete

 

© 2013 staffnursevacancy. All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top